Рекомендації по догляду за холодильним обладнанням

Рекомендації по догляду за холодильним обладнанням

Щоб холодильне обладнання прослужило вам не один рік, важливо забезпечити регулярний догляд і дотримуватися правил експлуатації. Як правило, холодильні та морозильні камери використовуються для зберігання харчової продукції. Якщо техніка буде працювати зі збоями, на продуктах можуть з'явитися шкідливі мікроби та бактерії.

Велике значення для стабільної роботи холодильників грає температурний режим в тому приміщенні, де вони встановлені. Подбайте, щоб кондиціонери або спліт-система в торговому залі справлялася зі спекою. Оптимальний мікроклімат - від 23 до 25 градусів.

Крім того, повітря в приміщенні, де розташовується холодильна шафа, слід очищати. Через наяву масляних парів конденсатор може швидко забруднюватися, в результаті чого збільшується ризик виходу агрегату з ладу.

Хоча мало того, щоб холодильна техніка експлуатувалася в нормальних умовах. Необхідно забезпечити її регулярне обслуговування. Якщо все робити правильно, побутовий або промисловий холодильник не тільки буде краще охолоджувати, але й прослужить довше. Вам не доведеться витрачати кошти на його ремонт.

Як доглядати за холодильною, морозильною технікою?

Доглянуті і чисті холодильні вітрини, а також персонал, що дотримується особистої гігієни, - запорука захисту здоров'я клієнтів. Керівництво повинно стежити за своєчасною чисткою зовнішної і внутрішної частин обладнання. Краще, якщо буде складено графік по обслуговуванню агрегатів.

Найголовніша порада: перед проведенням будь-яких маніпуляцій з технікою необхідно знеструмити її. Від цього залежить життя і здоров'я персоналу.

Чищення всередині холодильників повинна проводитися щодня або хоча б щотижня. Завдяки цьому не тільки поліпшується естетичний вигляд агрегатів, а й забезпечується видалення шкідливих мікроорганізмів. Алгоритм виконання дій буде наступним:

- забрати з холодильника продукти, які там зберігаються;

- відключити обладнання від електроживлення;

- зйомні частини (бортики, решітки) промити теплою мильною водою, бажано з додаванням дезінфікуючої хімії;

- видалити з нижньої ванни сторонні предмети, ретельно очистити її від бруду і промити.

Співробітникам, які будуть займатися обслуговуванням холодильних агрегатів, потрібно працювати тільки в рукавичках. Якщо не робити цього, миюча хімія зашкодить шкіру рук.

Для очищення від забруднень зовнішніх частин холодильника можна використовувати або мильну воду, або нейтральний побутовий миючий засіб. В кінці процедури поверхню потрібно прополоскати чистою водою і висушити.

Що забороняється процесі обслуговування холодильника

- використовувати розчинники та абразивні засоби, які можуть пошкодити оснащення холодильної камери і її поверхні;

- допускати попадання води на електричні частини, а також плафони і вентилятори;

- застосовувати спиртові розчини для очищення елементів з метакрилата, так як це може призвести до погіршення стану поверхні.

Коли холодильне обладнання повністю очищено від скопу бруду, пилу і жиру, можна повернути на місце всі зняті частини і підключити його до електромережі. Закладати продукти рекомендується тільки тоді, коли температура всередині камери досягне нормальних робочих показників.

Якщо ви відчули, що холодильний або морозильну шафу після миття працює погано, вимкніть його від харчування і відразу ж зверніться до професіоналів. Досвідчені фахівці виконають сервісне обслуговування, діагностують причини нестабільної роботи техніки й усунуть їх в найкоротші терміни.