Випарники холодильні: призначення, принцип дії

Випарники холодильні: призначення, принцип дії

Випарники холодильні - це різновид теплообмінної техніки, завдання якого полягає у відведенні тепла від охолоджуваних предметів і тіл. Щоб позбутися від отриманої «енергії», вона передається холодоагенту, де відбувається перетворення. Конструктивне виконання залежить від особливостей речовини, яке знаходиться в теплообміннику, найчастіше, це або повітря, або рідина.

Подібне обладнання розробляється, в першу чергу, з урахуванням технологічних вимог основного пристрою - холодильника або морозильної камери. Саме тому виробники повинні дотримуватися ряду умов, а саме:

  • холодильні випарники обладнані регулюванням температурних режимів;
  • матеріал виготовлення відповідає хімічним властивостям охолоджуваних середовищ;
  • робоча потужність, тиск і вологість задовольняють вимогам обладнання.

Такі системи можна умовно розділити на кілька груп:

  1. агрегати для зниження температури газоподібних, твердих, рідких холодоносіїв;
  2. конденсатори.

Циркуляція може відбуватися в закритих або відкритих системах. Залежно від типу заповнення робочими речовинами виділяють затоплені і незатоплені види холодильних випарників.

Конденсатори вважаються більш сучасною варіацією представлених виробів. В даному випадку теплова енергія відводиться до охолоджувального середовища, а не від нього. Це здійснюється завдяки фазовим переходам, коли теплоносій з пароподібної форми перетворюється в рідину.